Erazmus+

§ ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПРИЈАВУ КАНДИДАТА ЗА КА131 МОБИЛНОСТИ ЕРАЗМУС+ ПРОГРАМА 2023. година §

 

*ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПРИЈАВУ КАНДИДАТА ЗА КА131 МОБИЛНОСТИ ЕРАЗМУС+ ПРОГРАМА*

 

Инфо дан за мобилност студената у склопу Ерасмус пројекта

Поштоване колеге,
Ерасмус пројекти омогућавају студентима низ могућности које се реализују са партнерским установама Академије у склопу Ерасмус пројеката од којих су неке везане за реализацију стручних пракси/усавршавања или рад у привреди у тим државама. Детаље у вези са могућностима које наша Академија нуди својим студентима у оквиру Ерасмус пројекта можете чути на инфо дану који ће се одржати 10.3.2022. од 10 сати путем интернет платформе на линку

https://viseredu.webex.com/viseredu/j.php?MTID=m222524848a8e04829b7f45cefdcc1132

Позивамо све студенте да се тог дана прикључе и чују све потребне информације, поставе питања и добију све одговоре у вези са овим могућностима. Посебно позивамо представнике Студентског парламента да присуствују овом догађају и да даље кроз своје комуникационе канале ове информације пренесу колегама који можда нису били у прилици да то чују.

______________________________________________________________

Ове године почиње нови циклус Еразмус+ програма који ће трајати до 2027. године и важно је да знамо шта нас све чека, односно које све прилике можете да искористите док сте млади и студенти. Међу свим опцијама које су вам на располагању у оквиру Еразмус+ програма, вероватно ће вам најинтересантнији бити програм мобилности – у оквиру овог програма имате прилику да се пријавите за једнократну стипендију која ће вам омогућити да искусите студирање у иностранству, у краћем или дужем временском преиоду.

Буџет за нови циклус Еразмус+ програма је скоро дуплиран, и сада износи више од 26 милијарди евра; ово је веома значајно јер ће омогућити још већем броју људи учешће у програму. Програм се заснива на три „стуба” – Инклузивност и друштвена разноликост, Зелени Еразмус+ и Дигитални Еразмус+.

Циљ новог програма је да се кроз добро организоване активности постигну бољи резултати него икада пре – да сви учесници имају једнаке могућности, без обзира на то колико година имају, одакле долазе и какве су им финансијске могућности. Управо је посебна пажња посвећена особама с инвалидитетом, потешкоћама у образовању или мигрантским пореклом, као и особама које живе у руралним и удаљеним подручјима.

Осим што је посвећен инклузивности, како то Еразмус+ промовише остале вредности за које се залаже? За почетак, програм ће бити дигитализован и поједностављен за учеснике, како би се смањила потрошња папира и истакао значај екологије и одрживог развоја. Такође, подстицаће учеснике да уместо авиона бирају превозна средства која су мање штетна по околину. Средства из програма Еразмус+ биће усмерена и на изградњу знања и разумевање одрживости и климатске политике. Идеја је да током наредних седам година у новом програму учествује више од 10 милиона људи, што је исти број као у претходних тридесет година, стварајући нову Еразмус генерацију.

Водич о Еразмус+ програмима можете наћи овде.

Водич „Упознај Еразмус+ 2021-2027” објављује Еразмус студентска мрежа Србија уз подршку Делегације Европске уније у Србији.

Одсек Висока текстилна школа за дизајн, технологију и менаџмент, коапликант је и
учесник пројекта са Школом за дизајн текстила и коже из Новог Пазара, под називом
„Путеви џинса“, у оквиру ERASMUS+ Programa.

 

Одсек је члан кластера текстилне индустрије ФАЦТС